Svetovalni delavec je odgovoril na nekaj vprašanj, ki so jih postavili bodoči dijaki. Več lahko izveste tudi preko ključnika #spoznajddbl

 

Kako dijake sprejmete v dijaški dom (po točkah)?

V primeru omejitve vpisa se ravnamo po navodilih ministrstva, ki so podrobneje razložena v dokumentu, ki je dosegljiv na povezavi: http://www.ddb.si/wp-content/uploads/2021/01/Sklep_o_stevilu_tock_za_posamezna_merila_v_postopku_izbire_kandidatov_ob_omejitvi_vpisa_v_vzgojni_program_za_dijaske_domove.pdf

 

Ali mi bo uspelo priti v dom? Imam dovolj točk?

Odvisno od tega na katero srednjo šolo se boš vpisal in od tega kako oddaljeno je stalno bivališče od srednje šole.

 

 Koliko točk dobim če sem iz kopra in se vpišem na SMGŠ?

Predvidevam da 100 točk za oddaljenost od srednje šole in potem še 30 za srednjo šolo.

 

Glede na to da sem od doma oddaljen 53 km in bom obiskoval gimnazijo Bežigrad verjetno ne bom sprejet in me zanima na kateri dijaški dom bi bil lahko sprejet?

Glede na oddaljenost in srednjo šolo imate malo možnosti, ni pa izključeno, ker v tem trenutku še ne vem, koliko prijav bomo imeli. Predvidevam pa podobno kot vi. Predlagam DD Tabor.

 

Zanima me kakšne imam možnosti za vpis če je moja šola tako oddaljena?
Zanima me koliko kandidatov boste letos sprejeli?
Zanima me ali lahko prijavnico pošljemo kadarkoli do 4.aprila?

Letos bomo sprejeli 100 novih dijakov in dijakinj. Prijavnico lahko pošljete kadarkoli do 4.4.2022. Ne vem na katero šolo si se vpisala, tako da na prvo vprašanje ne znam odgovoriti.

 

Malo me je strah, da nebom bil sprejet ampak, ubistvu jaz in moj prijatelj greva oba na DDB in bi rada bila skupaj v sobi in ali je to možno če sva oba sprejeta?

Je možno. O tem se pogovorimo na informativnem razgovoru,ki bo predvidoma potekal od 16.- 21.6.2022.

 

Glede na lanskoletne pogoje, me zanima kakšne so moje možnosti za vpis v dom?

Odvisno od tega, koliko dijakov se bo prijavilo v dijaški dom, katero srednjo šolo boste obiskovali, koliko je stalno prebivališče oddaljeno od srednje šole.

 

 Ali se lahko v prostem času učiš v učilnici namesto, da se udeležiš drugih interesnih dejavnosti?

Seveda. Interesne dejavnosti niso obvezne, je pa zaželeno, da ste v prostem času aktivni.

 

Ali si v sobi z cimro ki je stara enako kot ti ali je lahko tudi starejša oz. mlajša?

Lahko si v sobi s starejšo ali mlajšo sostanovalko. S kom si v sobi je odvisno od tega, kako te razporedimo. V večini primerov uspemo upoštevati želje dijakov in dijakinj.

 

Če želiš biti z nekom v sobi, moraš to posebej napisati na prijavnici?

Lahko napišeš na poseben list, ki ga pošlješ ob prijavnici. O tem se pogovorimo na informativnih razgovorih od 16.6.do 21.6.2022.

 

Kako naj napišem svojo željo, da bi bila v sobi z svojimi prijateljicami?

Željo lahko napišeš v dopisu, zraven prijavnice. O tem se običajno pogovorimo na informativnem pogovoru od 16.6-2.6. 2022.

 

Kakšne so omare za obleke in ali lahko pustim nekatere stvari v svoji sobi čez vikend/ počitnice?

Omare za obleke za so visoke cca 150 cm in široke cca 50 cm. Nad omaro za obleke je del omare, ki je visok okoli 70 cm, pod omaro, ki je namenjena oblekam, pa je del namenjen obutvi.

 

Kakšen je hišni red ob vikend odhodih domov in vračanja v dom?

Dijaki ob odhodih v petek pospravijo sobo, odnesejo smeti. Večino stvari lahko pustijo v sobi, razen v izjemnih primerih. Dom se zapre v petek ob 18. ur in se odpre v nedeljo ob 16. uri.

 

Ali je SIC mehatronik v sklopu doma?

Ne ni v sklopu šole. Za ta progam in šolo dobite 100 točk. Dijaški dom Bežigrad Ljubljana je samostojen dom, ne spada k nobeni šoli. Je pa v bližnji okolici SVŠGUGL, SGGOŠ, SPSŠB …