Prostovoljstvo

V dijaškem domu že nekaj let spodbujamo prostovoljstvo pri mladih, skozi različne aktivnosti. Prostovoljsko delo razumemo delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Naš namen je spodbuditi mlade k aktivni participaciji in jim hkrati nuditi priložnost za aktivno sooblikovanje boljše družbe. Prostovoljstvo ni samo pomoč nekomu, ki te potrebuje ampak tudi nabiranje izkušenj, raziskovanje poklicev, spoznavanje novih ljudi in odlična šola za življenje.

Ena od oblik, ki jo podpiramo v dijaškem domu, je družabništvo starejšim osebam (v sodelovanju z Domom starejših občanov Bežigrad). Posamezni dijaki in dijakinje enkrat tedensko odhajajo v dom starejših, kjer skupaj z izbranim starostnikom preživljajo čas. Skupaj berejo, rešujejo križanke, se pogovarjajo ali odidejo po opravkih. Z druženjem zagotovo pridobita obe generaciji, hkrati pa z medgeneracijskim spoznavanjem in sodelovanjem razbijamo stereotipe.

Obrok ljudem ne smetem

LINK: https://www.filantropija.org/razdeljevanje-viskov-hrane/

V letu 2019 smo se povezali tudi s Slovensko filantropijo v akciji Obrok ljudem, ne smetem. Projekt je organiziran z namenom, da se hrane, ki v dijaškem domu ostane po kosilu, ne vrže stran, ampak ponudi ljudem, ki jo potrebujejo. Naši dijaki tako dnevno pomagajo v kuhinji pri pakiranju obrokov, preden jih Slovenska filantropija odpelje naprej. V tem projektu med seboj dobro sodelujejo kuhinja, dežurni v recepciji, vzgojitelji in dijaki. Dijaki DDB-ja so tako pomagali donirati 985 obrokov hrane v prvi polovici leta 2019. Pri tem se z dijaki pogovarjamo o socialni ogroženosti in o tem, kako malo (volje in časa) je potrebno, da nekomu polepšamo dan.

Znotraj dijaškega doma spodbujamo dijake, da sovrstnikom pomagajo pri učenju in razlagi učne snovi, da se vključijo v delo v knjižnici in fitnesu, ter aktivno sodelujejo pri drugih humanitarnih akcijah.

BOŽIČKA VSEM

Humanitarni projekt , ki je nastal na pobudo dijakinje 17 let nazaj.

To je akcija, ki združuje dva namena: v dijaškem domu organiziramo zabavne in zanimive dogodke s katerimi popestrimo prednovoletni praznični čas v našem domu, hkrati pa zbiramo prispevke s katerimi pomagamo Rdečemu križu Slovenije kupiti darila za otroke iz socialno šibkih družin. Akcijo smo letos organizirali že šestnajstič in v preteklosti smo tako uspeli polepšati praznike že mnogim otrokom.

Letos smo ob 7 prireditvah in dogodkih: gledališka predstava Pionirskega doma, Licitacija slaščic, Božični kino, Tombola, Vožnja z ladjico po Ljubljanici, Pop up štant in Večer glasbe in smeha zbrali kar 1347,23 eur.

V preteklih letih smo na koncu organizirali tudi tisti najlepši dogodek v tej akciji, obdarovanje otrok. Dijaki Srednje vzgojiteljske šole Ljubljana so pripravili gledališko predstavo za otroke, Rdeči križ je pripeljal darila mi pa smo poskrbeli za Dedka Mraza in njegove pomočnike, ki so skrbeli, da so prav vsi otroci dobili darila. Letos pa to žal ni bilo izvedljivo, zato smo denar izročili predstavnicam Rdečega križa, ki bodo poskrbele, da bodo vsi otroci obdarjeni.

Hvala vsem, ki ste prispevali, vsem sponzorjem in donatorjem, vsem, ki ste obiskali katero od prireditev in vsem, ki ste pomagali te prireditve organizirati.