Skupnostni vrt

Spomladi 2013, smo v dijaškem domu skupaj z uslužbenci in dijaki začeli ustvarjati zelenjavni vrt, katerega sadove smo med poletjem in zgodaj jeseni z veseljem zaužili. Zelenjavni vrt smo naredili po načelih permakulture, imenovanih »lazanja vrt«. Gre za vrt, ki nastane z nizanjem plasti različnih materialov in zemlje. Jeseni smo se odločili, da bom

o ustvarili še zeliščni vrt, saj je jesen čas za presajanje sadik. Naredili smo zeliščno spiralo ali skalnjak, ter v letu 2014 veliko zeliščno korito, na katerem sedaj lahko najdemo mnogo užitnih in zdravilnih zelišč.

Zakaj sploh ustvarjamo vrt?

Prvič, ker se veselimo pridelkov. Iz posajenih zelišč v domskih čajnicah pripravljamo različne čaje za zdravje, večerno sprostitev in druženje. Tudi zelenjava v poletnih mesecih pride marsikomu prav. Pridelke uporabljamo na domskih delavnicah vegetarijanske kuhinje. Predvsem pa so delavnice na vrtu mnogokrat zelo zabavne, poučne in sproščujoče. Drug od drugega se veliko naučimo. Ob delu, ki ni zelo zahtevno, izvemo marsikaj zanimivega drug o drugem, se nasmejemo in spuščamo v bolj ali manj globoke pogovore. Zadnja delovna akcija, priprava vrta za zimo 2014/15, se je razvila v pravo zabavo. Ko smo končali z delom, smo pekli kostanj, kuhali čaj, v roke prijeli kitare in bobne ter do trde teme igrali.

Delo na našem vrtu ni zgolj učenje o vrtnarjenju in skrb za rastline. Kadar stopimo skupaj, lahko naredimo veliko več kot, če smo sami. S tem se učimo skrbeti drug za drugega in se poslušati. Skupna izdelava vrta povezuje različne uslužbence in dijake, ki prej niso sodelovali. Uči nas sprejemanja drugačnosti in iskanja načinov obdelave zemlje, s katerimi smo vsi zadovoljni.